Image

Alkalmazott közgazdaságtan

nappali képzés
magyar és angol nyelven is elérhető

A közgazdaságtan izgalmas és hasznos! Izgalmas, amikor mögöttes ösztönzőket keresünk, adatokból próbáljuk kifacsarni az információt, számolunk és rájövünk a megoldásra.

Kimondottan hasznos javaslatot tenni a halállomány kipusztulásának megakadályozására, az állam és a piac viszonyáról gondolkodni, vagy tudni, mi áll a peso-dollár árfolyam beszakadása mögött.

A képzésen folyó oktatás megszervezésénél is az izgalmas és hasznos kifejezéseket tartottuk szem előtt. Izgalmasak lesznek a kérdések és a felhasznált oktatási módszerek, és hasznosak a fogalmak, számítások, csoportmunkák, projektek, szoftverek, prezentációk.Neked szól, ha:
Fontos tulajdonság a kíváncsiság. Ha nem érdekel bennünket a gazdaság működése, nem vagyunk kíváncsiak a valós gazdasági kérdésekre, akkor válaszolni sem akarunk majd rájuk. Kell a matematikai érzék is. A gazdaság működésének megértéséhez fontos, hogy a leendő közgazdász képes legyen megfelelő kvantitatív módszerek használatával adatokból információt „facsarni”, s a kapott eredményekből következtetést levonni. A matematika a logikus, tiszta struktúráján keresztül mind az információ adatokból való kifacsarásában, mind a következtetések levonásában fontos szerepet játszik, és akkor még nem is beszéltünk a gazdasági folyamatok megismerésében/leírásában betöltött szerepéről.

Kell a szorgalom, a türelem és a tudás bővítésének igénye is. A tanulmányok második hetében nem lesz képes senki megszüntetni a zimbabwei 60000 százalékos hiperinflációt és nem tudja majd kiszámolni az optimális jövedelemadó mértékét sem. Ehhez fogalmak, módszerek, sok gondolkodás, számítások kellenek, s számos olyan képesség, amelynek kiépítése időt vesz igénybe. Ehhez szorgalomra, türelemre és tanulásra lesz szükség.

Mi lehetsz?
Egy alkalmazott közgazdász minden olyan területen megállja a helyét, ahol logikus gondolkodásra, adat-elemzésre, problémamegoldó készségre és kvantitatív képességekre van szükség. Bár hallgatóink 100% százaléka továbbtanul (az elérhető mesterszakok száma jelentős), sok területen dolgoznak olyan szakemberek, akik korábban nálunk végeztek. Van, aki a GVH-nál elemez kartell tevékenységet, van, aki a Raiffeisen Banknál ad befektetési tanácsokat, van, aki újságíróként, biztosítási termékfejlesztőként, piacelemzőként, projekt-menedzserként, ingatlanpiaci szakértőként, aktuáriusként, kockázatkezelőként, oktatási szakértőként dolgozik.

Milyen tantárgyaid lesznek?
Ízelítő a tantárgyakból: Többváltozós adatelemzés, Vállalati pénzügyek, Pénz-, és tőkepiac, Vállalatgazdaságtan.

Miből érettségizz?
Kötelező az emelt szintű matematika és a következő tantárgyak közül még egyet kell választanod emelt vagy közép szinten:
  • gazdasági ismeretek
  • idegen nyelv (angol; francia; német; olasz; orosz; spanyol)
  • történelem
  • szakmai előkészítő vizsgatárgy : informatikai alapismeretek; kereskedelmi és marketing alapismeretek; közgazdasági alapismeretek ( elméleti gazdaságtan); közgazdasági alapismeretek ( üzleti gazdaságtan); ügyviteli alapismeretek; vendéglátás – idegenforgalom alapismeretek
  • ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (informatika ismeretek; informatikai ismeretek; kereskedelem ismeretek; kereskedelmi ismeretek; közgazdaság ismeretek; közgazdasági ismeretek; turisztika ismeretek; turisztikai ismeretek; ügyvitel ismeretek; vendéglátóipar ismeretek; vendéglátóipari ismeretek.)
  • ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy (idegennyelvű ügyviteli ismeretek; irodai ügyviteli ismeretek)

Részletes szakleírás Gyakori Kérdések FELVÉTELI KISOKOS

Budapesti Corvinus Egyetem

Copyright © Budapesti Corvinus Egyetem